Sociálne služby využíva v chladných dňoch na území mesta takmer 90 ľudí

02.02.2012 Prešov

Prešov 2. februára (TASR) - Na pomoc iných sú v týchto mrazivých dňoch odkázaní aj ľudia bez domova v meste Prešov. Samospráva im v spolupráci s Gréckokatolíckou charitou poskytuje sociálne služby v lokalite Pod Táborom.
Na tejto adrese funguje podľa hovorkyne prešovskej radnice Veroniky Kmetóny Gazdovej útulok, nocľaháreň a nízkoprahové denné centrum, ktoré poskytujú svoje služby takmer 90 klientom. Zvyšovanie ubytovacích kapacít spravovaných Gréckokatolíckou charitou možno zabezpečiť v spomínaných priestoroch podľa potreby aj formou prístelky.
\"Terénni sociálni pracovníci Mestského úradu a Gréckokatolícka charita zabezpečujú v týchto dňoch monitorovaciu a vyhľadávaciu činnosť na území mesta Prešov, v rámci ktorej ponúkajú ľuďom bez domova pomocnú ruku,\" informovala hovorkyňa s tým, že takíto občania majú možnosť sociálne služby v lokalite Pod Táborom okamžite využívať.
Ako dodala, v rámci jednotlivých zariadení sa môžu ľudia bez strechy nad hlavou ubytovať, najesť, osprchovať, prezliecť, oprať si veci a využiť poradenstvo odborníkov. Nízkoprahové centrum poskytuje pre odkázaných klientov zároveň stravu. Mnohí však pomocnú ruku odmietajú a zostávajú na ulici aj v týchto chladných dňoch.
\"Na základe aktuálnych výsledkov mapovania v teréne terénni sociálni pracovníci zistili, že bez prístrešia sa na ulici v súčasnosti nachádzajú štyria muži, a to pod mostom na Bajkalskej ulici. Piati ľudia sa zdržiavajú na železničnej stanici a v dvoch chatrčiach pri železničnej trati naproti areálu ZVL prespávajú štyria až piati ľudia,\" uzavrela hovorkyňa radnice s tým, že bezdomovcov neustále monitorujú a sú pripravení prijímať opatrenia na riešenie ich krízovej situácie.
 

Vyberte región

mark